Joannes (Jan, Jean) (te Fenhorst Gnt Veneman) Venhorst *

Source: Ed Venhorst Research

Birth: 1738, Krommert, Rhede (Kr. Borken), Westfalen, Preussen, Germany
Death: 21 May 1819, Venlo, Limburg, Netherlands


Joannes te Venhorst * Gertrudis Lenabart *
Arnoldus (te Fenhorst Gnt Veneman) Venhorst * Alheidis te Vehne *
Joannes (Jan, Jean) (te Fenhorst Gnt Veneman) Venhorst *
m. (1) Maria Helena Schonken *

Maria Aleidis Catherine Venhorst

Petrus Arnoldus Venhorst *

Petrus Christianus Ivo Venhorst

Joannes Wilhelmus Venhorst

Francisca Sybilla Venhorst

Elisabetha Venhorst
m. (2) Wendelina Boermans

Joannes Georgius Venhorst

Maria Ida Catharina Venhorst

Hubertus Christianus Venhorst

Petrus Franciscus Venhorst

Ferdinandus Christianus Venhorst

Father: Arnoldus (te Fenhorst Gnt Veneman) Venhorst *
Mother: Alheidis te Vehne *

Married (1) Maria Helena Schonken * on 1770 at Venlo, Limburg, Netherlands
Child 1: Maria Aleidis Catherine Venhorst 22 May 1771 - BEF Sep 1789
Child 2: Petrus Arnoldus Venhorst * 7 Nov 1773 - 3 Apr 1833 m. Antoinetta Ludovica Carolina Nienhaus *
Child 3: Petrus Christianus Ivo Venhorst 1 Feb 1777 - 1 Feb 1778
Child 4: Joannes Wilhelmus Venhorst 26 Feb 1778 - 4 Nov 1780
Child 5: Francisca Sybilla Venhorst 12 Nov 1781 - m. Francois Schaffers
Child 6: Elisabetha Venhorst 2 Mar 1784 - 12 Apr 1784
Married (2) Wendelina Boermans on 2 Oct 1785 at Venlo, Limburg, Netherlands
Child 1: Joannes Georgius Venhorst 10 Jul 1786 - m. (1) Wilhelmina Kersemakers m. (2) Hendrina van Hemele
Child 2: Maria Ida Catharina Venhorst 9 Sep 1789 - 16 Dec 1871 m. Leonard van Rooy
Child 3: Hubertus Christianus Venhorst 4 Nov 1787 - m. Jannetje ter Mate Amersfoort
Child 4: Petrus Franciscus Venhorst 9 May 1791 - 17 Aug 1833
Child 5: Ferdinandus Christianus Venhorst 28 May 1794 - m. Elisabeth Sibilla Roelofs

Notes: Notes from research of Ed Venhorst:

Nb. Het is opvallend dat Jan Venhorst nauwelijks 4 weken na het overlijden van zijn eerste ec htgenote, Helena Schonken, huwd met Wendelina Boermans.
Hij vraagt hiervoor toestemming aan de bisschop van Roermond, aldus de aantekeningen van Past oor van den Broeck.
Uit: register van aantekeningen R.K.Martinuskerk Venlo:
12 oct.1785. Corum Dominus Pastore cum dispensuine in tubus bannis ab illustrissimo Domino Ph ilippo Damiano Episcopo Ruremundensi etc. etc.
contraxerunt onatrisomius Joannes Venhorst vivadus ex Crommert et Windelina Boermans Venloen sis,tester Cuypar Hermans et Maria Catharina Boermans.
T.v.d.Broeck Pastor
De vertaling is als volgt:
Dispensatie in de derde graad werd door mij –Mgr. Philipo Damianus, bisschop van Roermond enz .enz. verleend aan Joannes Venhorst, weduwnaar uit Crommert en Wendelina Boermans, Venlose . Getuigen: Hermanus Cuyper en Maria Catharina Boermans.
Get. Pastoor T.vd. Broeck
Uit de overlijdensacte van JAN VENHORST
Heden den 21 mei 1819 des namiddags om 2 uur zijn voor ons, H.P.Heutz, een der burgemeesteren , waarnemende de functie van de civiele staat der stad
Venlo, prov. Limburg, verschenen: Francis Venhorst, oud 26 jaar, dienstknecht, zoon van de ov erledenen en Gerard Gubbels,oud 54 jaar, herbergier, beide wonende te Venlo, denwelke ons heb ben verklaard, dat Jan Venhorst, oud 81 jaar, geboren te Krommert bij Rhede in Pruissen, zond er beroep, wonende te Venlo, weduwnaar van wijlen Wendelina Boermans, zoon van Arnoldus Venho rst en van Wijlen Aleida te Vehne, de 19de dezer, des Avonds ten huize va Gerard Peeters op d e Kruisstraat Alhier is overleden. Van welke verklaring na ons van dezelfder oprechtheid te h ebben verzekerd, wij de tegenwoordige akte hebben opgemaakt die wij op beide registers hebbe n overgeschreven en na gedane voorlezing getekend met de beide comparanten ten gezegde dage e n jare.
Getekend G.Gubbels, Frans Venhorst en H.P.Heutz
In bovenstaande overlijdensakte staat te lezen dat Jan Venhorst een zoon is van Arnoldus te V enhorst en Aleidis te Vehne.Als Jan inderdaad 81 jaar oud werd, dan is hij geboren in 1739. I n dat jaar was zijn vader Arnoldus nog gehuwd met Anna Crane. Pas in 1742 Huwde Arnold met Al eijdis te Vehne. Het is goed mogelijk dat de aangevers (en wellicht Jan zelf ook) niet op d e hoogte waren van dit eerdere huwelijk, temeer omdat zijn moeder overleed toen
Jan 3 jaar was

De overlijdensakte van PETER FRANCIS VENHORST luid als volgt:
In het jaar 1833 op 17 augustus ten 2 uur n.m. voor ons verschenen Joseph Jacob Keuller, Sc hepen gedelegeerd voor het werk van de burgelijke stand der stad Venlo, prov. Limburg, versch enen: Willem Offergeld, oud 66 jaar Stadsomroeper en Matthijs Janssen, oud 46 jaar,Schoenmake r, beide woonachtig te Venlo, vrienden en naburen van de overledene, denwelke hebben verklaa rd dat Peter Prancis Venhorst ,oud 42 jaar en 3 maanden zonder beroep en wonende te Venlo, on gehuwd, zoon van Jan Venhorst en wijlen Wendelina Boermans, heden de 17de Augustus des morgen s in het armenhuis alhier is overleden.
En hebben beide Comparanten deze akten met ons na voorlezing getekend.

Uit:”Bijdragen tot de geschiedenis van Venlo” III
Het dagboek of kroniek van pastoor J.C.van Postel, uitg. 1912
(pag. 15-29-31-57-58-61-65-72)
15. feb.1784 schonk generaal Weinhuyzen 10 pond vlees en een mand aardappelen en wortelen tez amen gekocht bij Venhorst, kastelein in "het Zwijnshoofd" op de markt.
23 juni 1786. Om 8 uur is de knecht van Venhorst met twee paarden naar de maas gereden, van d e brug afgevallen en verdronken. Dien dag zijn twee meisjes uit Den Broeken in Tegelen gehaa ld en voor enige dagen in het gat aan de Gelders Poort gezet.
7 aug.1786, zijnde de geboortedag van de prinses van Oranje, was het bal en souper bij Jan Ve nhorst. Daar was een confusa van een kalf op het beste kleed van madam Schell. Met deezen da g begon de oranje-partij en de oranje-societeit bij Wachters op de markt. Graven had een uith angbord doen vervaardigen met het opschrift “Verbaal Caffee-Huys”. Maar den Burgemeester Timm ermans verbood dit uit te hangen
13 october 1788 werd Jan Venhorst uit “Het Zwijnshoofd”ontboden op het stadhuis en aldaar ko mende werd hij door vijf getuigen overwonnen (=overtuigd) van, bij Hoeckse, op den magistraa t gesmaald te hebben, hem uitmakende voor schobbejak en bedrieger. Hij werd gecentensioneer d en bij provisie voor acht dagen op water en brood op den arcas (=narrenkast) te zitten. Hi j ging als een lam met den scholtis (=politiecommissaris) naar nr 2 op die plaat Hij heeft e en bed gekregen en zijn zoon brengt hem eten. Den 20sten is Jan losgelaten.
8 maart 1789 Geboortedag van den Prins is een groote maaltijd geweest in de zomerrefter bij d e kruisheren. De raad en magistraat betaalden de onkosten. Daar is lustig gedronken. Om 5 uu r was het gezelschap wel ged…(?). Men begon met kanonnetjes uit den tuin zodanig te schiete n dat er omtrent 80 glazen in de vensters zijn gebroken. Roemers en flessen waren in abondan tie (=overvloed) zonder dat er woorden vielen.Bij Venhorst in “het Zwijnshoofd”was een soupe r voor burgers. Bij Timmermans (in den Gouden Leeuw) waren alle officieren. Wijl er moeilijkh eden was onder hen, is er van het garnizoen iemand bij de kruisheren geweest als de commandan t en de plaatsmajoor.
30 aug.1789 's-Avonds arriveerden bij Venhorst 2 abten uit Tongerlo en St. Bernaerts, beide n vluchtelingen uit Brabant,alwaar den opstand had veld gewonnen.
Op 3 augustus 1797 vermeld van Postel, is de ballonmeester doorgegaan op Kaldenkirchen. Jan V enhorst en Sieur Huberts zetten hem na Venhorst moet hebben 36 Franse Kronen en Huberts, voo r geleverd lint en papier, 172 Gulden. De crediteuren meenden de ballon den 6den zelf te lat en opgaan, maar contraorder van de magistraat. De klopper riep den 6den om half drie dat, a l wie de ballon wil kopen, die komt dezen middag naar buiten. Aan “St. Anna” (Herberg bij soc . Prins van Oranje) zal hij verkocht worden. ’s Avonds om 7 uur heeft de timmerman Berculae r den ballon opgelaten tot bewondering van de menigte toeschouwers. Is gevallen te Tegelen o mtrent het landgoed "Glazenap"

List of people | List of surnames | List of places | Map | deGruyter-Helfer Home

Created by Dan Pidcock's GedcomToHTML v1.5.2, with enhancements by Lisa deGruyter.